Децата и подрастващите

Съвременните деца прекарват много време пред компютъра, телевизора или друго устройство. Днес е по-важно от всякога родителите да насърчават децата си да открият своето хоби. Да ги насочат и да им помогнат да открият, понякога, неподозираните си заложби. Важно за развитието на децата е да трупат увереност, знания и да израстват емоционално. В детският мозък се формират положителни модели за междуличностните взаимоотношения, когато имат социални взаимодействия. Точно това е ролята на хобито, на една страст, която може да остане за цял живот.

Хобито развива в децата увереност, насърчава ги да четат и повишава тяхната образованост. Помага да си запълват времето с конструктивна дейност и ги зарежда с чувство на удовлетвореност. Хобито повишава вярата на децата в собствените им умения и способностти.

Хобитата насърчават децата да научават нови неща, превръщат ги в изявени и активни читатели. Веднъж открили сферата на интересите си,те ще четат все повече книги, свързани с тематиката, която ги вълнува. Естественият импулс да научават още и още неща несъмнено води до повишаване на техните знания.

Когато се потопят в някакво хоби, децата се научават да си поставят цели и да взимат самостоятелно решения. Помага им да пораснат. Понякога страсттта, която се запалва в тях, ги кара да открият своя професионален път.

Колекционирането на вещи развива в децата отговорност. Учат се да се грижат и да ценят това, което имат.

Много важно за децата е да прекарват време с най- близките си. Споделайки своето хоби с децата си и взимайки техните присърце можем да си устройваме семейни забавления, които носят взаимна радост и положителни емоции.