Изучаването на историята и издаване на книги

Първата известна книга в тази област е от 1958 година. Тя не може или по-скоро не би трябвало да се разглежда, като продукт на нуждите на формираното ретро автомобилно общество, защото такова не е имало, а като отделен научно-исторически труд формиран на база практиката и мирогледа на автора си:

„С автомобил през вековете“, Йордан Марков

Поглед назад, около създаването и развитието на автомобола. Книгата разказва за усилията на хората да създадат самодвижещи се коли, съвременни бързоходни автомобили и бъдещи вседеходи. 

Издателство „Народна младеж“ 1958 г., с илюстрации, мека корица, формат 200х145.

През 60-те и 70-те години не излизат други книги близки по тематика и съдържание до ретро автомобилите, до 1976-та година:

„Ветераните - прадядовци на автомобила“ - книгата излиза през 1976-та година с автори Петър Манев и Йордан Марков. Подобно на изданието от 1958-ма година тази книга не е свързана конкретно с нуждите на определена група хора, а по-скоро издаването й е провокирано от проведените през 1966, 1967, 1968, 1970, 1974 „Парад и рали на автомобили-ветерани“.

Отново след почти 20 годишна пауза, излиза следващата книга и поставя началото на поредица такива:

"Автомобилът в България" - книгата от 2001 г. с автор Иван Колев, реално се явява първата съвременна книга засягаща автомобилите в България от историческа гледна точка. Нейното издаване вече е предпоставено от формирането на ретро общността в България. Тя има ясна целева и читателска група по интереси. Изключително приятна, като усещане и оформление.

"История на автомобила в Царство България 1896 - 1946" - тази книга е издадена през 2010 г. Автор на книгата отново е Иван Колев и в нея той прави един обширен преглед на развитието на автомобила – от появата на първия автомобил в България до 1946 г. Тук са засегнати почти всички части от този пъзел, от тази част на историята на България – автомобилни дружества, автомобилни състезания, значими шофьори – както мъже, така и дами, автомобилни курсове и естествено пазара на нови автомобили.

"Автомобилите на Ботевград - 100 години история", 2014 г. - тази уникална книга във формат А4, 242 страници гланцова хартия, твърда подвързия, концево шита. Съдържа множество архивни, автентични, заводски снимки, чертежи и над 200 авторски рисунки от самия автор Иван Колев. Тиражът й е 300 броя. Съдържанието е разделено на няколко части, описващи ранните години на каросерийното дело в Ботевград, изграждането, развитието и последните години на "Чавдар". На 120 страници е публикуван списък, технически характеристики и графично описание на всички модели, модификации и прототипи. Това пълно изследване на историята на автобусостроенето в Ботевград е първо по рода си.

„Skoda – История в картинки – част I Лаурин и Клемент“ - автор е Стефан Иванов. Вижда бял свят през октомври 2019 г. 168 страници във формат 33х23 см. Историята проследява перода от създаването на Лаурин и Клемент до края на компанията (1895-1929). Подробно е описана историята на създателите, най-изявените механици, състезатели, надпревари, иновации, рекорди и много други. Автомобилите са нарисувани от автора, рисувани са повече от 13 години. Всеки модел е нарисуван и са описани техническите характеристики. С излизането на тази част се обявява и подготовката на втората част на книгата.

 „10 години Бургаски авто-мото клуб Ретро“ реализирана е на 288 стр. във формат 275х184 мм. на 170 гр. хром лукс, концево шита, твърда подвързия със зонален лак. Автор е Николай Корудерлиев. Реализирана е чрез 770 снимки, повечето непубликувани, резултат от над 230 снимачни часа. Подготвян е в продължение на повече от 18 месеца, при което са прегледани за селекция над 29 000 снимки. Направени са 18 уникални графики и са поместени 63 репродукции на обложки, плакати и документи. По своята същност и характер, тази книга открива една нова ера в клубния живот.

„25 години Старозагорски автомобилен клуб Ретро 1994-2019“ - по примера на бургаската книга, по идея на адв. Ганчо Баев, от януари 2019-та година се изготвя книгата „25 години Старозагрски автомобилен клуб Ретро“. Работена е в продължение на 7 месеца, със съдействието на множество колеги, по отношение на снимков и фактологически материал. Проведени са десетки разговори с свидетели на събитията описани в книгата. Естествено в тези кратки срокове и не на последно място липсата на интерес и желание за подкрепа от много „съмишленици“, тази книга не покрива голям процент от историята на клуба. Във формат 280х140 мм и с 96 стр. се нарежда на второ място сред подобните проекти в България. Книгата вижда бял свят през месец септември 2019 г. в тираж от 300 бр. Автор е Николай Корудерлиев. Книгата се разпространява безплатно и е раздавана като първа част от тристепенното награждаване на 16-ти ретро парад Стара Загора 2019.

Всички книги (с изключение на двете клубни) в ретро областта са с историческо-документален характер. Съдържащи факти, събития и документи, които в повечето случаи към момента на възникването им са спадали към друга тематична група, а именно автомобилизъм. Създаване на една книга е дълъг процес, който може да се сравни с построяването на една къща. Първо трябва да възникне нуждата от тази книга. Тази нужда се формира след съзряването и формирането на читателска група в тази област. Последната от своя страна определя тематичните посоки на съдържанието на книгата. Съдържанието може да бъде обусловено от наличието на историческа фактология за неговото изграждане. Изследователският труд необходим за списването на един такъв продукт в много случаи е съизмерим с такъв за написването на хабилитационен труд или докторска дисертация.